Doping: wielrennen en de rest…

Goh Bas, jij als ‘moraalridder’ en groot wielerfan zal nu wel heel erg teleurgesteld zijn, niet? Je vindt immers altijd dat alles ethisch moet en nu is ‘jouw sport’ dus zo crimineel als het maar zijn kan. Heeft de grootste tour renner ooit alles gewonnen met doping.

Tja, ik zal niet ontkennen dat het natuurlijk niet leuk is. Echter, ik ben totaal niet verbaasd. Ik heb nooit de illusie gehad dat Armstrong schoon was. Of enige renner in de top 10 of misschien wel top 25 van de tours in die jaren. Of het nu kan zonder doping? Ik durf er mijn hand nog steeds niet voor in het vuur te steken. Misschien wel, maar geen garanties.  Wat ik in veel van de commentaren mis is echter het respect voor de wielersport dat men dit aanpakt, in tegenstelling tot alle andere sporten.

Andere sporten

Misschien is het goed om even terug in de tijd te gaan. Operacion Puerto. De inval bij doping doktor Fuentes. Ruim 200 atleten waren er klant, onder wie 47 wielrenners.

Laat ik dat even herhalen. 47 wielrenners, dus 153 sporters uit andere sporten. Hoeveel daarvan heeft u gehoord in doping schandalen? Bijna geen enkele. Met enige zekerheid kan je stellen dat de hele selectie van Real Madrid en waarschijnlijk Barcelona klant bij hem was. De man zelf heeft gezegd dat Spanje zijn Europese en Wereldtitel vaarwel kan zeggen als hij een boekje open zou doen!

Ik herinner me een uitzending van Sporza (Belgische sportprogramma) vlak voor de tour van vorig jaar. De trainer van Anderlecht stelde dat zijn spelers ook echt wel dopingcontroles hadden. Lefevre (manager van Quick Step) vroeg hoeveel. De toppers waren wel 5 keer gecontroleerd dit jaar, stelde de trainer. Lefevre zei doodkalm: Tom Boonen is deze week vijf keer gecontroleerd.

Dat iemand als Rafael Nadal klant was van Fuentes is nagenoeg zeker, maar de ATP wil natuurlijk geen schandaal. Dat is slecht voor het imago, dat zie je wel aan het wielrennen en dus controleert men niet en als men controleert kan het niet positief zijn. Simpel. Dat zou teveel schade opleveren voor het tennis. Fernando Alonso in de F1 zo goed als zeker ook (ik geloof dat dat namen van hun huisdieren op zakjes bloed aangetroffen bij Fuentes zijn gevonden).

Ik spreek met enige regelmaat een oud toptrainer in de atletiek. Die stelt dat geen deelnemer aan de olympische spelen of een WK, zeker in zijn tijd, niet gebruikte. Dat was onmogelijk. Toch zijn er maar heel weinig gepakt. Gebruikt Usain Bolt? Ik durf het niet te zeggen, maar het zou me niets verbazen.

Effect

De vraag is ook: wat is het effect van doping. Ondanks dat van 95% van alle middelen niet onlosmakelijk vast staat dat het echt effect heeft, geloof ik zeker dat het effect heeft. Echter, het effect is altijd procentueel. Als iedereen hetzelfde zou gebruiken worden de verschillen die toch al bestaan groter (immers krijgt iedereen er b.v. 10% bij en 10% van 100 is meer dan 10% van 95), maar uiteindelijk zal ik nooit de tour winnen, ongeacht hoeveel dope ik zou gebruiken. Ik zou niet eens het wiel kunnen houden op het vlakke van de tour renners denk ik.

Goedpraten

Praat ik het goed? Nee. Het is en blijft ongeoorloofd en daarmee is actie acceptabel. Ik geloof dat de wielrenners heel veel moeten opofferen tegenwoordig in de strijd tegen doping. De whereabouts zijn een crime voor hun (privé) leven en het systeem werkt voor geen meter omdat ze het op verschillende plekken moeten invoeren voor verschillende instanties. Toch is het denk ik goed dat het gebeurt en is het een strijd die gestreden moet worden.

Is het nu goed dat Armstrong gestraft wordt? Ik weet het niet. Hoe ver gaan we terug? De kans dat mensen als Merckx en Hinault gebruikte is ook groots aanwezig. Gaan we de hele historie van de wielersport herschrijven? Ik verwacht dat Armstrong toch herinnert zal worden als 7-voudig tourwinnaar, net zoals Andy Schleck nog steeds niet gezien wordt als tourwinnaar, ondanks dat hij dat officieel is.

Een streep eronder kan officieel niet, maar zou misschien wel goed zijn. Intense controles zijn nodig, een waarheidscommissie is misschien een goed idee, maar we moeten niet de illusie hebben dat we ze allemaal kunnen pakken.

Verder moeten we vooral niet de illusie hebben dat andere sporten niet net zo erg zijn. Het tikkie-takkie voetbal van Barcelona is ook mede mogelijk gemaakt door synthetische middelen. Is het daarom minder mooi?

Ik ben tegen doping gebruik en ik vind dat de controles intens moeten zijn en de straffen zwaar, veel zwaarder dan nu het geval is. Ik vind echter dat het wielrennen onevenredig in het kwade daglicht wordt gezet omdat ze tenminste schoon schip willen maken, in tegenstelling tot alle andere sporten. Ik ben voor een schone sport en voor strenge controles. Of je met terugwerkende kracht moet straffen… ik weet het niet. Ik zeg geen ja en geen nee, ik vind het lastig. Wel zou ik het mooi vinden als de dopingcontroles voortaan vanuit een onafhankelijke instantie gedaan zouden worden over alle sporten heen. Dat zou een stuk eerlijker beeld geven.