Natural Networking Festival – #NNF12

Afgelopen weekend was het weer zo ver, mijn jaarlijkse weekend in de bossen van Drenthe: het NNF (Natural Networking Festival). Nu is dit mijn zakelijke website, dus dit is geen vakantieverslag, maar een inkijkje in een deel van mijn wereld. Een deel van mijn inspiratie, een deel van mijn energie.

Het NNF klonk mij initieel erg zweverig. Niets voor mij dacht ik. Beetje natuurlijk netwerken in de bossen. Workshops over spiritualiteit en jezelf verbeteren. Meer iets voor treehugging hippies dacht ik. Daarnaast had ik een angst. Immers, ik kende er bijna niemand dacht ik. Alleen de organisatie en een paar anderen. Dan ben je zo snel het vijfde wiel aan de wagen, zo was mijn gedachten. Drie jaar geleden toch gegaan, mede omdat ook mijn goede vriend Mike (die ook deze website ontworpen heeft) ging en ik dacht: is er tenminste nog iemand die ik ken. Na mijn eerste jaar baalde ik… waarom had ik zoveel jaar dit genegeerd?

Wat het NNF zo uniek maakt is denk ik heel goed samen te vatten in een uitspraak die Nienke tegen me maakte, zondag op de terugweg: “ik heb me nog nooit zo gewenst gevoeld in een groep totale vreemdelingen”. Het allermooiste aan het NNF is dat je totaal jezelf mag en kan zijn. No judgement. Dat wil niet zeggen dat iedereen elkaar mag (hoewel voor die halve week zie je dat er wel bizar veel geknuffeld wordt en eigenlijk nooit een woordenwisseling), maar er is in ieder geval geen oordeel. Dat creëert een hele veilige omgeving. Zo veilig dat de Sauna (een verbouwde bouwkeet) en de Hot Tubs (hout gestookt) ook veel gebruikt worden. Zoals initiatiefnemer Martijn Aslander me twee jaar geleden zei: “ik ben er wel trots op dat we een omgeving hebben gecreëerd die zo veilig is dat mensen naakt met elkaar in een bad durven zitten”. Dat klinkt misschien raar, en ik heb na het NNF ook wel eens mijn ‘ah, ik herkende je niet met je kleren aan’ momentje gehad, maar het is ook wel heel bijzonder. Het geeft de sfeer aan, een sfeer dus ook waar je zo jezelf kan zijn dat je dingen kan proberen, dat je mag falen, dat je je meningen kan toetsen. En dat… dat is inspiratie en dat geeft energie.

De workshops zijn leuk en zeer divers. Van presenteren tot improvisatie, van vuur slikken en knopen leggen tot voedingsleer en tantra. Het NNF is muziek en dans, het is goede gesprekken bij het kampvuur met totaal onverwachte geweldige mensen. Dat is voor mij misschien wel het mooiste, je komt op het NNF mensen tegen die je normaal nooit tegen komt. Uit alle lagen van de bevolking, met alle achtergronden. Nergens heb ik zo goed geleerd dat iedereen zijn eigen cirkel creëert, waar je zelf in het centrum van staat. Je hebt je eigen leefwereld en dat is jouw wereld, maar dat heeft iedereen. Iedereen heeft zijn ervaringen en daarmee zijn waarheden. Dit jaar zei Stan tegen me dat hij eindelijk, met het maken van een kunstwerk, zijn bijdrage had kunnen leveren aan NNF. Ik zei dat hij dat al jaren deed, maar hij dat zelf niet door had. Niemand heeft namelijk een luisterend oor zoals hij, zelfs op het NNF niet.

Er wordt niet veel aandacht aan gegeven want de 250 tot 300 man die er nu komen is genoeg. Ze zoeken de media bewust niet op want zoals wederom Martijn me ooit zei: ‘denk eens aan de 5 personen die je hier absoluut niet wilt tegen komen… zijn die er? Nee…. dan begrijp je waarom’. Wederom wil dat niet zeggen dat iedereen even gezellig is, natuurlijk heeft iedereen zijn of haar voorkeuren, maar er is niemand heel vervelend.

Inspiratie en energie

Het moge duidelijk zijn dat ik altijd vol energie terugkom van het NNF, ondanks de soms korte nachten. Het mooiste is echter de inspiratie, die ook na het festival doorgaat. Noor Bongers pakte dit perfect samen in haar SUI praatje (Stand Up Inspiration). Toen het allemaal, 7 jaar geleden, begon, was het vechten. Het was vechten voor duurzaamheid, want dat was iets voor hippies. Het was vechten voor een groenere, betere wereld. Niemand geloofde in een systeem waar geld verdienen niet helemaal bovenaan stond. Op de eerste NNF’s kwamen deze mensen samen en gingen voor een andere wereld, waar meer is dan geld alleen. Een gecrowdsourced festival waar iedereen zijn steentje bijdraagt, leidde tot initiatieven waar ze destijds nooit van hadden kunnen dromen.

We zijn er nog lang niet. Echter is het aantal mensen dat biologisch heel logisch vindt sterk toegenomen. Is het aantal mensen dat nadenkt over een duurzame wereld veel groter geworden. Is bij de overheid er serieus aandacht voor de onderwerpen die van belang zijn om de wereld te redden. We zijn er nog lang niet, maar heel langzaam komen we er. Daarom ga ik elk jaar naar het NNF, om te zien waar we naar toe gaan met de wereld. Daarom adviseer ik bedrijven ook vooral om als ze niet weten waar ze zelf heen gaan een sponsorcase in te dienen en gebruik te maken van deze briljante denkkracht van het NNF. Veel briljante initiatieven beginnen hier, dus ben ik trots onderdeel te mogen uitmaken van deze beweging.

Aanvulling: Stand Up Inspiration

Na deze blog kwam een filmpje van mij live, met mijn 10 minuten praatje op Stand Up Inspiration. Ik heb hier kort vertelt over wat ik beschouw als mijn grootste achievement ooit, het feit dat ik 40 kilo ben kwijtgeraakt. Hoe ik daar toe gekomen ben, wat mij motiveerde. Niet echt een zakelijk verhaal (ik vond het ook best eng om iets zo persoonlijks te vertellen), maar het is wel iets waar ik trots op ben en wilde delen.

SUI46 Bijzonder Mens 5 op NNF12 from VideoLogic on Vimeo.