Terugblik op 2013

8296307163_1b22819e77Elk jaar evalueer ik mijn jaar aan de hand van mijn doelen, die ik elk jaar weer publiceer. Waarom ik dat doe? Ten eerste om bij mezelf na te kunnen gaan wat ik me nu echt had voorgenomen en wat daarvan bereikt is. Waarom ik dat publiek doe? Omdat ik niet in zie waarom niet? En daarnaast is het ook een soort van stok achter de deur.

Voor 2013 had ik mijn doelen op 28 december geformuleerd. Vandaag, precies een jaar en een dag later, evalueer ik deze. Net zoals ik dat in 2012 deed.

Mijn doelen voor 2013 waren:

Net als vorig jaar blijft mijn financiële doel om gewoon rustig het jaar door te gaan. Geld is nooit een doel op zich voor mij, dus als het in de buurt komt van de laatste 2 jaar ben ik tevreden.

Dat is niet gelukt. Financieel was het een slecht jaar, ik kan iet anders zeggen. Geen grote klussen, bijna geen lezingen, ik heb voor het eerst echt de crisis gevoeld.

Het belangrijkste doel voor 2012 heb ik niet gehaald, dus staat nu echt met stip op 1 voor 2013: een gaaf project doen dat ik van de daken wil schreeuwen. Niet dat veel projecten niet gaaf waren, maar niets in 2012 was echt super geweldig briljant subliem wereldveroverend. Ik acht de kans steeds kleiner dat dat een interim project wordt, dus ik ben bezig met een aantal nieuwe bedrijfjes. Ik ga er van uit dat minimaal 1 van de plannen een nieuw bedrijfje wordt, maar eigenlijk hoop ik dat dit er 2 of 3 zijn. Dus voor 2013 achter de rug is wil ik minimaal 1 nieuw bedrijf gestart zijn, waar ik mede eigenaar van ben (want ik doe niets alleen natuurlijk).

Ook dit doel is duidelijk niet gehaald. Geen grote klussen, hoewel ik bezig ben geweest met een geweldige interim klus, die niet door ging vanwege mijn lange reis. Het nieuwe bedrijf dat gestart zou zijn heeft ook vertraging opgelopen, maar zal in 2013 zeker het levenslicht zien.

Een ander belangrijke ambitie is dat we met Marketingfacts Jobs grote stappen gaan zetten. Na jaren van stagnatie, niet in omzet en winst, wel in ontwikkeling, moet 2013 een jaar worden waarin we zowel in omzet als in ontwikkelingen flinke stappen zetten. Nieuwe klanten, nieuwe diensten, nieuwe services, het moet in 2013 echt gebeuren.

Ook niet gelukt. Wederom een verloren jaar. Ik zal de redenen hier voor me houden, maar dit doel is duidelijk niet gehaald.

Met de lancering van mijn nieuwe boek op 10 januari hoop ik ook dat ik weer de nodige nieuwe lezingen ga krijgen. Ik hoop het woord veel te kunnen verkondigen dat we echt op een kantelpunt staan van de economie en dat we dan ook onze manieren van werk daarop aan moeten passen. Met 2 lezingen per maand minimaal kom je dan hoop ik op zo’n 25 lezingen in 2013.

Ook niet gehaald. Hoewel het nieuwe boek ongelofelijk goed is ontvangen, met enkel 4* en 5* reviews en heel veel lovende woorden, is het geen bestseller geworden en niet door de mainstream media opgepakt. Daar kan ik allerlei redenen voor aandragen, maar feit is dat het een belabberd jaar was qua lezingen.

Digitaal-Werven moet in 2013 een nieuwe formule krijgen en weer flink meer bezoekers trekken dan in 2012.

Dit doel is gelukkig geslaagd. De nieuwe formule werkt en gaat in 2014 wederom aangescherpt worden. Het aantal bezoekers, en vooral de betalende, is ook gestegen.

Verder wil ik minimaal 1 opleiding volgen. Het is lang geleden dat ik echt een opleiding heb gevolgd in een ‘formele’ setting en dat ga ik in 2013 dus doen. Natuurlijk wel nieuwe stijl zeg maar, dus via de Khan AcademyEdx of  Coursera. Dit zijn online (gratis) programma’s, maar niet vrijblijvend en inhoudelijk wel erg sterk. Ik wil dit doen omdat ik het belangrijk vind me te blijven ontwikkelen en om gewoon eens deze ervaring te hebben. En wie weet, als het goed bevalt, doe ik er wel meer dan 1.

Gelukt. Ik heb recent een cursus ‘organizational analyses’ afgerond aan Stanford, via Coursera. Voor komend jaar staan er weer een stuk of 4 op de rol.

Tot slot een makkelijk doel, maar ik wil ook dat mijn nieuwe boek in 2013 in het Engels op de markt komt.

Deze is ook gelukt. Hoewel het nog even duurde, met name door mijn eigen uitstel gedrag. Het is nu verkrijgbaar in het Engels op de Kindle. 

Mijn belangrijkste privé doelstelling blijft gewoon dat ik naar 85 kilo terug zak. Er moet gewoon nog wat af.

Wederom niet gelukt. Ik ben ook niet aangekomen, maar er is geen kilo af gegaan. De schuld ligt grotendeels hiervoor bij de lange vakantie, waardoor ik maanden niet gesport heb, maar uiteindelijk is het natuurlijk ook vooral een stuk motivatie die blijkbaar ontbrak.

Verder wil ik weer meer fietsen en een paar mooie tochten maken. Zo wil ik de ‘defensie linie’ van Amsterdam fietsen op de racefiets. Lijkt me mooi.

Niets van terecht gekomen, het slechte voorjaar gaf geen ruimte voor training en daarna was ik toen het mooi weer was niet in Nederland. Volgend jaar herkansing.

Dat hangt meteen samen met een ander doel, een paar mooie wereld erfgoederen zien. Ik blijk hier in Nederland ze niet eens allemaal te kennen, dus laat ik dicht bij huis beginnen en misschien nog een keer naar België of zo gaan.

In Vietnam, Cambodja en Thailand heb ik meerdere werelderfgoederen gezien. Ook ben ik in Utrecht naar het Rietveld-Schorder huis geweest. Dus dit doel is gehaald.

Qua vakanties mag het wel iets minder dan in 2012, want 8 keer is wel overdreven, maar misschien wel een hele bijzonder. Ik denk er over de hele zomer te gaan backpacken tussen de 6 en 8 weken of zo. De mogelijkheden… India en Nepal (vooral Nepal) of misschien wel Cambodja, Thailand, Laos en Vietnam. We zullen het wel zien of het erin zit, maar dat is wel een doel.

Dat is dus gelukt. 10 weken zelfs. De hoofdreden dat een aantal andere zaken niet gelukt is.

Concluderend

Concluderend moet ik zeggen dat ik veel van mijn doelen, vooral zakelijk, niet gehaald heb. Daar kan ik allerlei externe redenen voor aanhalen, maar de waarheid is dat ik er zelf in veel gevallen teveel met de pet naar heb gegooid. Toch beschouw ik 2013 als een mooi en bijzonder jaar. Een positief jaar. Mijn reis maakt veel, zo niet alles, goed. Ook heb ik, zeker de laatste maanden, veel gezaaid waar ik in 2014 van verwacht vruchten te kunnen plukken.