Van mening veranderen

Wie verandert er wel eens van mening? Het is niet veel mensen gegeven. Seth Godin schreef hier in 2005 al een prachtige posting over. We zijn bijna altijd bezig onze mening te verdedigen. In vergaderingen gaat het veel mensen om hun gelijk halen, online hetzelfde verhaal. Zelden of nooit zie je iemand van mening veranderen en dat is jammer, want in de meeste gevallen komt dat doordat mensen niet open staan voor argumenten.

Ik krijg persoonlijk het verwijt zeer vaak en ik ben ook erg lastig te overtuigen. Dat wil niet zeggen dat ik niet ook heel vaak wel van mening verander, ook in publieke (online) discussies. In behoorlijk veel discussies heb ik mensen zonder moeite gelijk gegeven wanneer ze goed onderbouwd het probleem in mijn redenatie vonden. Persoonlijk vind ik het altijd mooi op te zien dat mensen van mening kunnen veranderen, het is een teken van een groots persoon volgens mij. Zoals recent…

Een Linkedin discussie over Het Nieuwe Werken. Het is mijn stellige overtuiging dat veel organisaties hun business model hierop ook moeten aanpassen. Als je immers je mensen afrekent op hun prestatie, en niet op gewerkte tijd, maar je beloning wel op basis van uurtje-factuurtje is, ga je als organisatie het schip in als je efficiënter werkt. Dus moet je meer gaan werken met fixed fees bij projecten, waarbij de verwachte investering in uren natuurlijk wel het uitgangspunt van de berekening kan zijn. De discussie begon stellig waarbij vanuit de IT hoek kwam dat dit niet gebruikelijk was en in hun vakgebied helemaal niet kon. Enkele argumenten later (ik heb recent zelf een klus aangenomen voor het maken van een functioneel ontwerp op basis van fixed fee) stelde deze persoon dat hij overtuigd was dat het het onderzoeken waard was of enkele van zijn klanten er misschien open voor stonden. Want inderdaad snijdt hij zichzelf nu in de vingers als hij efficiënter werkt, wat toch eigenlijk vreemd is. Voor mij een teken van iemand met veel potentieel, al weet ik verder niets van hem, dat hij van stellig overtuigd naar ‘moet ik toch eens naar kijken’ kan gaan.

Nu hoor ik mensen al denken: leuk dat jij iemand overtuigd Bas, maar zelf ben je niet te overtuigen van je ongelijk. Toch overkwam het me recent dat ik één van mijn stellige overtuigingen (een kandidaat wil weten waar hij komt te werken, locatie is dus essentieel voor een recruitmentsite) heb laten varen. In dit specifieke geval was het namelijk (nog) niet mogelijk om de opdrachtgevers al online te noemen. Hoewel ik dit doorgaans als zwaktebod zie moet je ook realistisch zijn en bepaalde organisaties, branches en bureaus zijn gewoon nog niet klaar voor die stap. Omdat de locatie in veel gevallen erg specifiek was bij dit bedrijf (dorpen waar de bedrijven zich bevonden) ben ik van mening veranderd over de opzet van deze recruitmentsite.

Recent ook in een altijd interessante discussie met een goede vriend van me over de investeringen van gemeenten in voetbalclubs. Ik ben altijd tegen geweest, je moet overbetaalde voetballers niet met gemeenschapsgeld subsidiëren. Maar toen kwam hij met het argument: volgens mij vermaakt het voetbal meer mensen dan het theater, zit het in hetzelfde genre (entertainment) en gooien we daar bakken met geld naar toe. Cultuur heet dat. Is voetbal geen cultuur dan. Tja, goed argument, changed my mind.

Toch is het helaas maar weinig mensen gegeven, luisteren naar een goed argument en van mening veranderen. Ja, de definitie van goed is in deze natuurlijk een probleem. Wat voor de één een goed argument is, houdt voor de ander geen stand. Wat voor de één een feit is kan een ander als fictie beschouwen. Eén ding weet je in ieder geval zeker. Indien je in een discussie aankomt met argumenten als:

– Dat werkt zo dus niet
– En toch ben ik het daar niet mee eens
– Daar denk ik dus anders over
– In mijn jarenlange ervaring (zonder verdere argumentatie waarom het nieuwe niet zou kunnen)

of vergelijkbare statements, dan sta je gewoon niet open voor meningen van anderen. Dat wil niet zeggen dat je altijd van mening moet veranderen, niets is zo irritant (volgens mij) als iemand die met alle winden mee waait. Ik kan er ook perfect mee leven indien andere mensen er andere meningen op na houden, we agree to disagree zeggen de Britten. Mits die mening ook goed onderbouwd is en dus niet gebaseerd is op één van de bovenstaande argumenten.