Weet je dat niet?

Ik schreef al ooit eerder over het feit dat mensen zo heel erg in hun eigen kennis vast zitten. Ken je dat niet? is zo’n, vaak verwijtende, vraag die eigenlijk heel erg onlogisch is. Er is immers zoveel op de wereld dat je niet alles kan kennen. Het feit dat iemand anders het kent, wil niet zeggen dat het algemene kennis is.

Ik schreef het vorige stuk n.a.v. de top 50 websites in de wereld, waarvan ik er slechts 9 ‘kende’. Ik merkte het binnen een organisatie waar ik werkte regelmatig dat men er van uit ging dat iedereen kennis had van hun project, maar dat ze het heel vreemd vonden als je er van uit ging dat men jouw project kende. Hetzelfde gold voor dingen die concurrenten deden, de zaken die zij kende waren ‘algemeen bekend’ en zou je toch moeten weten, de zaken die ik kende en zij niet waren dat uiteraard niet. 

Het is een beetje de casus van John Leerdam die niet kan toegeven dat hij iets gewoon niet wist tegen Giel. Nu ontkent hij weer dat het serieus was en stelt hij dat het een spelletje was, op zich kan alleen hij dat weten, maar… ik geloof er geen bal van.

Vandaag werd Mark Rutte weer in de ‘verlegenheid’ gebracht door een vraag van een journalist. Het gaat om het historische feit dat de Hollandse Schouwburg vroeger gebruikt is voor jodendeportatie. Een verschrikkelijk feit natuurlijk, maar ik wist het ook niet tot vandaag. Behoort de premier dat te weten? Misschien wel, maar hij hoort in mijn optiek wel meer te weten als het gaat om de huidige maatschappij dat hij niet weet.

Deze journalist vindt dat Rutte dit (van de Hollandse Schouwburg) moet weten en sterker nog, dat veel psychiaters dit moeten weten. Hij stelt dus dat zijn kennis algemene kennis moet zijn. Ik vraag me af of deze man zou weten wat het verschil is tussen een Facebook Like en Share. Vind ik ook basiskennis voor elke Nederlander (maar daar denken veel mensen (terecht) anders over). Of het verschil tussen SEO en SEA, erg belangrijk voor een journalist lijkt me.

Misschien wordt het tijd dat we eens durven toe te geven dat we heel veel dingen niet weten, of even niet weten. En misschien wordt het nog wel meer tijd dat we ons gaan realiseren dat onze kennis niet altijd algemene kennis is en dat iemand zich niet direct diskwalificeert als hij iets niet weet dat jij wel weet. Natuurlijk, sommige mensen op sommige posities moeten kennis van bepaalde elementen hebben, maar niet iedereen kan alles weten of per direct naar boven halen.