DRM vrij e-book

Mijn vader heeft een e-reader gekocht. Elke jaar gaan mijn ouders een maand overwinteren in de Algarve en de boeken waren één van de zwaarste onderdelen die ze elk jaar meenamen. Een e-reader biedt uitkomst dus. Daar kan je honderden boeken op zetten en hij weegt niet zoveel.

Als groot fan van innovatie steun ik mijn vader natuurlijk in deze keuze. Voor zijn verjaardag koop ik dus een e-book voor hem, leuk, hij gaat over een maand op vakantie. Leuk… dacht ik. Mijn veronderstelling was dus dat ik een e-book koop, ik een bestand download en dat op zijn e-reader zou zetten. Helaas, niets is minder waar.

Ik kreeg dus een link die ik moest downloaden die verder niet door mij te openen was, daar heb je speciale software voor nodig. Ik kan het hem dus niet zomaar kado doen. Na veel vijven en zessen heb ik de link naar hem gemaild. Hij kon er ook niets mee, computer en e-reader begrepen er niets van.

Op zijn verjaardag zelf maar even achter de PC gaan zitten en de handleiding van de ebook site gelezen. Er waren 11 (ELF) stappen nodig om een bepaald programma te installeren, het ebook via dat programma te downloaden, dit te autoriseren, natuurlijk moest je daar weer een account voor aanmaken en het vervolgens op de e-reader te zetten. Nu beschouw ik mezelf niet als de minst bekende persoon als het gaat om online diensten, maar het heeft even geduurd voordat ik het allemaal werkend had.

Eén ding begreep ik vanaf dat moment: waarom e-books nog zo beperkt in Nederland worden gelezen. Dat trouwens afgezien van het feit dat de e-reader qua gebruiksvriendelijkeheid niet overhield voor mij, maar ik ben dan ook een iPad gewend.

Wat zie ik tot mijn grote schrik vervolgens op deze site? Mijn boek: Werken Nieuwe Stijl, staat er ook als E-Book op, met dezelfde DRM. Dat wil ik mijn lezers niet aandoen. Dat gaat tegen alles in waar ik voor sta. Ben ik dan niet bang dat men zonder die DRM mijn boek kopieert? Niet echt als ik eerlijk ben. Ik geef al gratis een samenvatting weg en toch kopen nog steeds mensen het papieren boek. Als men echt wil, breekt men die DRM toch wel. De meeste mensen vinden het echter helemaal niet erg om een paar euro voor een boek te betalen. Voor mij zou het verschil tussen papieren en e-books veel groter moeten zijn, maar goed, dat bepaald mijn uitgever. Net als de  DRM… ook die rechten heb ik overgedragen.

Dus ik mail mijn uitgever afgelopen week met de vraag waarom die DRM erop zit. Waar is hij bang voor? Die 10 kopieën die er gratis gemaakt gaan worden? Met daarbij mijn relaas over de dramatische gebruikservaring die ik had met DRM beveiligde boeken.

Vandaag, een paar dagen na mijn relaas, kwam zijn reactie. Tja, het is standaard procedure, maar je bent niet de enige auteur die hier over klaagt en ik heb er nog eens naar gekeken en besloten dat we het gewoon allemaal DRM vrij gaan aanbieden. Het kan, het is alleen een hoop gedoe om het eraf te krijgen. Maar binnenkort is het e-book van werken nieuwe stijl dus DRM vrij en kan ik mijn lezers ook daar een prettige gebruikservaring bieden. Gelukkig heb ik gekozen voor de meest vooruitstrevende van de traditionele uitgevers. Timo bedankt!