Nieuwe banen creëren met JobJam

reparateurEen nieuw project / bedrijf is officieel live en daar ben ik erg trots op. In mijn boek ‘10 banen die verdwijnen & 10 banen die verschijnen‘ schrijf ik over de veranderende arbeidsmarkt. Het doel is om de boodschap duidelijk over te brengen: we moeten iets doen. We kunnen niet stil blijven zitten. Er verdwijnt zoveel werk, van chauffeurs tot winkelpersoneel en van accountants tot belastinginspecteurs, dat we niet stil mogen zitten in de creatie van banen. En niet iedereen kan programmeur of data-scientist worden.

Ik kreeg wel eens de vraag wat ik daar dan zelf mee deed. Ik inspireerde. En dat doe ik nog steeds, maar nu veel concreter dan ooit. Samen met Bertrand Weegenaar, een man die ik al jaren ken en veel aanvullende kwaliteiten heeft, ben ik JobJam gestart. JobJam heeft tot doel op nieuwe banen te creëren. Niet dat we zelf nu allerlei nieuwe bedrijven gaan opstarten, hoewel het niet ondenkbaar is dat we her en der belangen nemen, maar we gaan ervoor zorgen dat de actoren die hier mee bezig zouden moeten zijn dit op een gestructureerde manier gaan doen die tot actie leidt.

Het concept is gekopieerd van de Global Game Jam. Een weekend waarin heel veel mensen in de wereld een nieuwe game programmeren en meer te weten komen over de an introduction to gaming skins. Nu geloven wij niet dat je in een weekend een heel nieuw bedrijf opzet, maar je kan wel tot hele goede, onderbouwde, plannen komen. Door alle actoren een weekend (of een vrijdag-zaterdag) samen te brengen en onder begeleiding te laten nadenken over een concept dat toekomstbestendig is. De actoren zijn de gemeente, de regionale UWV, de scholen (hoog en middelbaar), de werkzoekenden en de ondernemers uit de regio. Deze mensen, met inspiratie en begeleiding, laten denken over een concept dat toekomst heeft. Een nieuw bedrijf dat inspeelt op de regionale werkloosheid, maar ook de regionale kracht qua huidige bedrijven. Een bedrijf waar niet over 5 jaar door robotisering weer verdwijnt, maar duurzame werkgelegenheid biedt.

Vanuit JobJam organiseren wij de bijeenkomst, zorgen we dat het juiste voorwerk is gedaan en begeleiden we de opvolging. Immers, een plan is mooi, maar het moet een bedrijf worden. Daar moet dus 3 tot 6 maanden lang een projectleider mee aan de slag, welke geholpen wordt door de experts van JobJam.

Met JobJam gaan we nieuwe banen creëren. Ik ben enthousiast. Als jullie dat ook zijn, ga dan je gemeente zeggen dat ze ook een JobJam moeten houden en nieuwe werkgelegenheid moeten creëren.