TEDxAmsterdam

Een project waar ik al jaren bij betrokken ben als vrijwilliger en dat vorig jaar wederom op 25 november zijn hoogtepunt had, is TEDxAmsterdam.

Voor wie het niet kent, TED is waarschijnlijk het grootste congres ter wereld. De site is vooral bekend van zijn meer dan duizend filmpjes, waar er elke dag van de week (werkdagen) een nieuwe bijkomt. De x staat voor onafhankelijk georganiseerd event en dat is wat we dus in Amsterdam doen met TEDxAmsterdam.

Als je hele goede sprekers hebt die hele goede verhalen houden komt er ook een filmpje van op de TED.com site. Afgelopen week was dat het geval voor TEDxAmsterdam 2011 editie (25 november gehouden) met het verhaal van ons hoofd der strijdkrachten Peter van Uhm waarom hij het geweer kiest als zijn wapen voor vrede en niet de pen of zang of geweldloze protesten. Een moment waar wij als TEDx team altijd weer erg trots op zijn.

Mijn rol

Het is natuurlijk nogal pretentieus om TEDxAmsterdam tussen ‘mijn projecten’ te zetten, maar het is een project waar ik aan bijdraag, samen met een team van meer dan 100 andere vrijwilligers. Iets dat we met veel plezier doen, zonder er een cent voor te krijgen. Waarom? Een collega van me omschreef het als ‘het hele jaar werk je hard voor je geld, en op het eind van het jaar mag je dan één keer in Oranje spelen’. Zo voelt het inderdaad, een team zo vol passie en gedrevenheid is heerlijk om onderdeel van uit te mogen maken.

De afgelopen jaren heb ik vooral de sponsoring gedaan, iets waar ik komend jaar me minder (of niet) mee bezig zal houden. Wat ik precies ga doen moet eerst in het team goed besproken gaan worden en het is niet geheel uitgesloten dat ik nog een beetje sponsoring zal blijven doen.

Dus nee, je hoeft me niet te vragen om kaartjes, met de gastenlijst heb ik niets te maken (behalve als je wilt sponsoren, daar zitten ook altijd enkele kaarten bij). Hoe je wel binnen kan komen heb ik al eerder beschreven.

Bijzonder

Wat TEDxAmsterdam zo bijzonder maakt om mee te doen, behalve het team, is dat het meer is dan een event. We helpen ook elk jaar enkele goede ideeën tot bloei komen, tenminste, dat proberen we. De winddrinker bijvoorbeeld, de winnaar van de TEDxAms prijs van 2010 heeft mede door onze hulp (waar de rol van TEDxAmsterdam in het succes waarschijnlijk te vergelijken is met mijn rol in het succes van TEDxAmsterdan: zeer beperkt, maar je hebt elk onderdeel nodig om vooruit te komen) de eerste windmolen-die-brak-water-zoet-maakt in Somalië geïnstalleerd.

Ook bijzonder is dat je als event fans hebt. Niet zomaar fans, maar Wende Snijders vertelt in Pauw en Witteman dat ze fan van TED talks is. Kort daarop was natuurlijk geregeld dat ze even een nummer kwam zingen op de editie van vorig jaar bij TEDxAmsterdam.

Zo zijn er ook andere bekendheden elk jaar aanwezig, variërend van voormalige wereldkampioenen tot televisie bekendheden, die oprecht blij zijn dat ze erbij mogen zijn (letterlijke woorden). Mensen die elke congresorganisator binnen wil hebben bedanken ons dat ze een uitnodiging kregen.

Dat maakt TEDxAmsterdam zo bijzonder en dat maakt het dat ik betrokken ben bij dit project, met veel plezier, elk jaar weer. Dat maakt mij trots dat ik dit onder ‘mijn projecten’ kan zetten, ook al ben ik slecht een heel klein radertje in een grote molen.