Interim

Als er voor langere termijn behoefte is aan advisering of uitvoering van bepaalde werkzaamheden ben ik ook interim in te zetten voor projecten. Dit zijn dan projecten van minimaal enkele maanden waarbij ik enkele dagen per week of maand beschikbaar ben voor de organisatie.

De type interim projecten waarvoor ik in te huren ben zijn:

Interim professioneel bemoeial

Veel organisaties hebben een sterke focus op de toekomst, maar door de dagelijkse werkzaamheden hebben ze geen tijd om alle vakliteratuur bij te houden. Tevens is het risico van de oogkleppen altijd aanwezig, immers bekijkt iedereen het vanuit zijn eigen perspectief.

Via een abonnementsconstructie bied ik mijn ongezouten mening en adviezen op permanente basis aan. Sommige organisaties gebruiken deze vorm van interim werk als een ‘in house trendwatcher’, andere willen graag alle nieuwe producten en diensten in een vroeg stadium even toetsen bij een externe. Door het permanente karakter van de samenwerking (die varieert tussen de dag per maand tot een dag per week) leer ik de organisatie goed kennen en kan ik veel beter de mogelijkheden en kansen inschatten. Tevens kan elk project in een vroeg stadium worden getoetst waardoor veel kleine verbeteringen veel vroeger kunnen worden doorgevoerd.

Doordat niet bij elk project een afweging gemaakt hoeft te worden of het wel rendabel is, de kosten zijn immers al gemaakt, is het mogelijk elke nieuwe ontwikkelingen even tegen het licht aan te houden en er een set frisse ogen naar te laten kijken.

“Bas is een professional, betrouwbaar en creatief. Je kunt met hem van A naar B maar meestal kom je overal…”
– Henk van Heerde

Interim projectmanagement

Projecten zoals bijvoorbeeld het lanceren van een nieuwe recruitmentsite komen vaak ‘bovenop’ het werk van de opdrachtgever en krijgen daarmee niet de aandacht die ze verdienen. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld marketingacties of het opzetten van een community. Vaak is het geen full-time functie, maar is goede begeleiding wel essentieel. Een part-time externe projectleider is dan een goede oplossing.

Als marketeer begrijp ik de doelstellingen en de klantwensen, maar gezien mijn ervaring met IT’ers en webbouwers kan ik ook met deze groep goed communiceren.

Interim community management

Steeds meer organisaties willen permanent met stakeholders in dialoog gaan, weten dat dit mogelijk is middels social media, maar weten niet hoe. Hoewel elke organisatie nog vooral bezig is met experimenteren en leren zijn er reeds wel de nodige lessen geleerd uit de fouten van anderen. Belangrijk is een goede strategie te koppelen met een solide uitvoering.

Community management is meer dan ‘Twitteren en Facebooken’ en is niet iets wat je aan een stagiair moet overlaten. Er dient een serieuze strategie aan ten grondslag te liggen, met doelstellingen en meetbare targets die concreet bijdragen aan de organisatiedoelstellingen. Aan de uitvoering moet echter ook de nodige tijd besteed worden, een goede strategie die slecht wordt uitgevoerd, levert immers nog steeds niets op.

Een goed idee slecht uitgevoerd is hetzelfde als een slecht idee.